Hva er Google Ads? En guide for B2B-selskaper

Hva er Google Ads?
Google Ads er en selvbetjent annonseplattform der bedrifter som din kan by på søkeord er relevante for din bedrift og tiltrekke trafikk og flere kunder.
Med Google Ads betaler du kun når noen klikker på din annonse. Fordelen er at du nesten umiddelbart komme foran personer som aktivt leter etter det du tilbyr.
Prisen du betaler per klikk (CPC) kan rangere fra noen få øre til flere hundre kroner. Dette er avhengig av hvor mange som byr på søkeordet og hva de er villige til å by for å komme høyest opp og få flest visninger.
Ønsker du for eksempel å by på søkeordet CRM? Da kan du regne med å betale hundrevis av kroner per klikk og konkurrere med store selskaper som Salesforce.
Er du i en mindre konkurranseutsatt bransje, vil du betale mindre. Dette varierer mellom basert på faktorer som bransje og land.
Google Ads gir bedrifter en god avkastning eller ROAS (Return on Ad Spend).
Google estimerer selv at Google Ads en ROAS på 2:1. Det betyr at for hver tusen kroner du bruker, får du to tusen kroner tilbake.
Den som klikker på en annonse i Google har ofte sterk intensjon om å kjøpe.
Dette er ofte ikke tilfellet når du annonserer i sosiale medier. Derfor er ofte prisen per klikk langt høyere i Google Ads sammenlignet med Facebook og LinkedIn.
Hva Google Ads ikke er
Google Ads er ikke det samme som Google Adwords. Adwords var opprinnelig kun en tjeneste der du kunne by på søkeord og komme øverst i søkemotorene.
Over tid har Google gjort en rekke oppkjøp som Youtube (2006) og DoubleClick (2008). Dette har resultert i at Google Ads tilbyr en rekke ulike typer annonser.
Det andre du må vite er at Google Ads kun gir deg betalt trafikk.
Selv om annonser dukker opp over de organiske plasseringene i søkeresultatene, har ikke disse noe sammenheng.
Der Google Ads kan gi deg klikk, trafikk og konverteringer nesten umiddelbart, er en organisk plassering bestemt av helt andre faktorer. Noen av de viktigste er:
- Søkeord i sidetitler
- Metabeskrivelser
- Lengde på innhold
- Innlastingstid
- Interne lenker
- Eksterne lenker
Din plassering (av fire plasseringer) i Google Ads avgjøres av faktorer som:
- Kvaliteten på annonsen
- Prisen du byr på søkeordet
- Størrelsen på budsjettet
- Hvor relevant annonsen er
Hvilke måter kan du annonsere på i Google?
I Google kan du annonsere på åtte ulike måter. Hvilke typer annonser som er tilgjengelig for deg er avhengig av hva slags kampanjer du setter opp.
De åtte ulike måtene du kan annonsere på i Google Ads er:
1. Search
Dette er tekstannonnonser for søk og er den vanligste typen av annonser i Google som du ser på toppen av søkeresultatene:
2. Shopping
Shopping-annonser er primært brukt av nettbutikker innen B2C som viser et bilde, produktnavn, pris, navn på nettbutikken og omtaler i søkeresultatene:
Disse søkeresultatene kommer på toppen av søkeresultatene og kan være effektive hvis du har en nettbutikk der transaksjonen skjer på nett.
Google Shopping kan også fungere for B2B nå som stadig flere kjøper produkter og tjenester på nett.
Med Google Shopping kan du opprette en "produkt-feed" slik at Google kan hente ut data fra din nettbutikk og vise dette i søkeresultatene.
3. Display
Display er en utbredt form for annonsering i Google. Ser du på flybilletter, får du ofte annonser fra samme flyselskap eller når du besøker en nettavis senere:
Da er det sannsynlig at flyselskapet bruker Google sitt nettverk og remarketing-kampanjer til å vise deg Display-annonser slik at du skal fullføre din bestilling.
Display kommer i ulike dimensjoner og kan være både statiske eller responsive slik at de tilpasser seg enheten du bruker nettsiden din på.
4. Video
Med Google Ads kan du promotere videoer på Youtube og Google sitt nettverk.
Google tilbyr en rekke ulike former for annonsering med video:
a. Skippable in-stream ads avspilles før, under eller etter en video.
Disse kan skippes etter fem sekunder. Fordelen er at du bare betaler når noen ser 30 sekunder eller mer av videoen, eller når de ser hele videoen når den er under 30 sekunder lang.
b. Non-skippable in-stream ads spilles over 15 sekunder og kan ikke skippes. For disse betaler du per tusen visninger (CPM).
In-feed video ads er annonser som vises rundt videoen du ser på eller som vises i søkeresultatene på Youtube. For disse annonsene betaler du kun når noen klikker på annonsene dine.
c. Bumper ads er 6 sekunder lange videosnutter seeren ikke kan skippe. For disse betaler du per tusen visninger (CPM).
d. Outstream ads er annonser som kun vises på mobile enheter og på nettsider som er tilknyttet Google sitt annonsenettverk. Disse koster svært lite, men kvaliteten på trafikken er dessverre ofte lav.
e. Masthead ads er kan kun reserveres gjennom en salgsrepresentant hos Google. Disse annonsene vises på din "hjemmeside" på Youtube.
5. App
Med App-kampanjer kan du markedsføre dine produkter og tjenester på apper bygget på iOS eller Android-apper. Formålet med denne typen kampanjer er å drive flere nedlastinger av en app.
6. Smart
Smart-kampanjer er automatiserte annonser som vises over og under søkeresultatene, i Google Maps, Gmail, Youtube og med Display.
Fordelen er at Google automatiserer produksjonen av annonsene for deg.
Dette er egnet for annonsører med et lite budsjett og som ikke har muligheten til å produsere egne annonser. Merk at kvaliteten på disse er noe varierende.
7. Local
Local brukes for å promotere lokale tjenester i ditt nærområde. Her betaler du som annonsør kun hvis en kjøper tar kontakt med deg direkte gjennom annonsen.
8. Call only
Denne typen annonser viser telefonnummeret til din bedrift. Når noen klikker på telefonnummeret resulterer i at søkeren ringer din bedrift. Dette er kun tilgjengelig i søkenettverket til Google.
Google Ads for B2B-selskaper
Det er flere grunner til at Google Ads er godt egnet for B2B-selskaper.
1. Google Ads gir B2B-selskaper trafikk av høy kvalitet.
Personer som søker i Google har ofte en sterk intensjon om å kjøpe et produkt eller en tjeneste som du tilbyr. Alt du trenger å vite er hvilke søkeord de bruker.
Dette sikrer at du kun byr på søkeord som gir deg klikk, konverteringer og møter av høy kvalitet som kan sendes til salgsavdelingen.
2. Google Ads fungerer bra med et lavt budsjett
Google Ads gir deg mye kontroll over hvor mye du ønsker å bruke i en gitt periode. Husk at du kun per klikk og du kan sette en bruksgrense i din konto.
Med samsvarstyper (match types på engelsk) kan du enkelt snevre inn hvilke søkeord dine annonser vises på eller ikke.
3. Google Ads enkelt å måle effekten av
I Google sin annonseplattform får du rapportering som viser deg nøkkeltall som:
- Antall visninger av annonsen
- Antall klikk til nettsiden
- Antall konverteringer
- Søkeord du er synlig på
- Gjennomsnittlig plassering
- Kvalitetsscore på annonsen
Hvordan starte med Google Ads
Her er en kort oversikt over stegene i prosessen:
1. Definer målgruppen din
Tenk først på hvem du ønsker å nå og hvilket mål du har. Spør deg selv:
- Selger du til ingeniører innen olje og gass? Eller er det salgsdirektører?
- Hva selger du til dem og hvilke handling ønsker du at de skal ta?
- Ønsker du at de skal ta kontakt, eller at du skal finne informasjon?
2. Kartlegg relevante søkeord
Det å finne relevante søkeord kan være like mye kunst som vitenskap. Du kan starte med å finne relevante søkeord ved hjelp av verktøy som:
- Keyword Planner (gratis)
- Google Search Console (gratis)
- SearchVolume.io (gratis)
- SEMrush (betalt)
- Ubersuggest (betalt)
- Ahrefs (betalt)
Vurder også å intervjue dine kunder og spør dem hva de søker etter. Dette kan gi deg verdifulle søkeord som ikke dukker opp i verktøyene nevnt over.
Når du velger søkeord, vurder hvor sterk kjøpsintensjon som ligger bak søkeordet er. Er søkeordet transaksjonelt eller informasjonsbasert?
Søkeord relatert til ditt selskapsnavn, produkter eller tjenester har gjerne sterkere kjøpsintensjon og kan derfor være verdt å by mer på.
3. Sett mål for kampanjen
Google kommer til å spørre deg om hvilket mål du har for kampanjen. Avhengig av hvilken type annonser du ønsker å bruke, vil du kunne velge mellom mål som:
Hvis du ønsker at flere skal lese om ditt produkt, kan det være en god ide å sette "website traffic" eller "product and brand consideration" som mål for kampanjen.
Hvis du derimot ønsker at flere skal be om tilbud eller om en demo av ditt produkt, kan du velge "Leads" som mål for kampanjen.
4. Opprett annonser for kampanjen
Neste steg er å velge hva slags type annonser du skal bruke. Her har Google flere alternativer å velge mellom. Her er de som ofte gir best resultater i B2B:
1. Text ads
Dette er den vanligste formen for annonser. Fordelen med denne typen annonser er at du har stor kontroll på innholdet i annonsen, noe som gjør det enkelt å kun treffe dem som har sterkest intensjon om å kjøpe.
2. Responsive search ads (RSA)
RSA er annonser som dynamisk endrer seg basert på en person søker etter. Her har du muligheten til å legge inn mange variasjoner på tekstene i annonsen slik at Google kan dynamisk teste ulike kombinasjoner.
3. Dynamic search ads (DSA)
DSA er annonser som blir automatisk produsert basert på tekster på din nettside. Hvis siden din er riktig strukturert, kan Google lage annonsene for deg.
4. Optimaliser din nettside
For å få maksimalt ut av dine annonser må du også sørge for at nettsiden din gjør det enkelt for besøkende å finne informasjon eller konvertere på landingssiden.
Nettside må være enkel å navigere, inneholde rikelig med informasjon og ha et klart neste steg i kjøpsprosessen form av et skjema for å kontakte salg.
Er nettsiden dårlig, er terskelen svært lav for at besøkende klikker seg tilbake til søkeresultatene og velger å undersøke dine konkurrenter istedenfor,.
Her kan verktøy som HubSpot og Instapage være nyttige verktøy som gjør det enkelt for deg å bygge gode nettsider og landingssider som konverterer.
5. Måling av resultater
B2B-selskaper sliter ofte med å måle effekten av Google Ads fordi en kjøpsprosess tar lang tid og mange personer er involvert i kjøpsbeslutningen.
Noen av kampanjene dine vil ikke ha en direkte konvertering, men heller ha som mål om å tiltrekke trafikk og utdanne besøkende om en problemstilling.
For B2B-selskaper skjer ikke salget eller konverteringen på nett. Når du selger til andre bedrifter, blir avtaler signert og betalt offline.
Dette gjør det vanskelig å måle når et klikk i Google Ads har ledet til et salg.
Løsningen er å integrere Google Ads med et CRM-system som HubSpot.
HubSpot er en CRM-plattform der alle kontaktpunkter mellom ditt selskap og en kunde blir logget automatisk, klikk på Google-annonser inkludert.
Når du logger alle avtaler i HubSpot, forteller HubSpot automatisk om nye salg til Google Ads slik at denne konverteringen registreres.
På denne måten trenger du ikke å gjette deg frem til om Google Ads fungerer ikke. Nå kan du knytte dine kampanjer til omsetning.
Er Google Ads verdt pengene?
Vår mening er Google Ads er en obligatorisk del av din markedsstrategi. Dette er uavhengig av hva du selger og om du selger til bedrifter eller enkeltpersoner.
Når du annonserer i Google oppnår du tre ting:
- Du blir synlig for potensielle kjøpere
- Du får kvalifisert trafikk til din nettside
- Du konverterer trafikken til et møte eller salg
Alle bruker Google til å finne frem til informasjon.
Selv om mange av dine konkurrenter annonserer, er dette bare en et tegn på at Google Ads gir en positiv avkastning. Prøv deg derfor frem med et lavt budsjett.
Google Ads skape resultater nesten umiddelbart sammenlignet med mer langsiktige strategier. Fungerer det ikke, kan du slå av kampanjene raskt.