Skip to content

Landingsside vs. hjemmeside - hva er forskjellen?

Hver side på ditt nettsted har en bestemt funksjon. Bedrifter bruker mye tid og ressurser på å organisere sine nettsteder slik at det er nyttig for besøkende. 

Dessverre får de ofte ikke de resultatene de forventer. Det er her kommer landingssider inn i bildet.

Landingsside vs. hjemmeside 

Hjemmesiden er ofte den første siden som besøkende kommer til når de skriver inn adressen til ditt nettsted. Hjemmesiden er en generell forside som viser potensielle kjøpere hva de kan forvente fra din virksomhet, og hvilke løsninger og innhold dere tilbyr.

En landingsside er imidlertid siden som besøkende kommer til når de klikker på en handlingsoppfordring (CTA) som f.eks. klikker på en knapp eller et bilde for å laste ned innhold som en e-bok eller for å melde seg på et webinar.

Der en hjemmeside er utformet for å gi mye informasjon og tillate enkel navigering til hvor som helst på hele nettstedet, så har landingssiden vanligvis et bestemt formål: å konvertere besøkende til  leads ved at besøkende ved at fyller inn et skjema i bytte mot nyttig innhold.

Hva inneholder en god hjemmeside?

Folk flest er svært raske med å vurdere om ditt nettsted inneholder informasjonen de ønsker.

Din hjemmeside må kunne formidle hvordan din virksomhet kan løse deres utfordringer, vise hvordan du skiller deg ut fra konkurrentene, og gi dem det neste steget i kundereisen.

Hjemmesiden må med andre ord handle om dem, ikke deg selv.

Besøkende til hjemmesiden bruker vanligvis kun 5 til 10 sekunder på den før de fortsetter å bla seg gjennom nettstedet, eller før de bestemmer seg for å forlate siden.

Det betyr at ditt nettsted må være utformet med tanke på å tiltrekke kundenes oppmerksomhet. Dette kan være å bruke riktig ordbruk for å presentere fordelene som produktene eller tjenestene du tilbyr besøkende.

En hjemmeside skal gi en omfattende oversikt over akkurat hva din bedrift gjør. Hvis besøkende ikke raskt kan si nøyaktig hva din bedrift selger eller hvilke tjenester du tilbyr, kan de velge å gå til en konkurrent som de vet vil møte deres behov istedenfor.

Hjemmesiden må tilby muligheter til å opprette kontakt med deg på andre plattformer som sosiale medier eller din e-postliste.

Hjemmesiden skal også henvise besøkende til innholdssider og landingssider som vil gi dem mer informasjon kjøpere trenger å vite.

Når besøkende kommer til hjemmesiden din, så søker de mer informasjon om din virksomhet. De fleste som kommer til din hjemmeside er ikke klare for et kjøp, en produktdemonstrasjon eller en konsultasjon.

Besøkende ønsker heller å konsumere informativ innhold som er direkte knyttet til problemet de opplever.

Besøkende kan være på utkikk etter en rekke lenker på siden din, og du må forsikre deg om at de kommer til disse på en enkel måte. Hjemmesiden bør inneholde alle viktige, permanente lenker på nettstedet ditt, fra tilgang til bloggen din, produkter, tjenester, kontaktinformasjon, kundehistorier og mer.

Skap landingssider som konverterer

Landingssider, i motsetning til hjemmesider, har kun ett konkret formål. I B2B-sammenheng er som regel dette formålet å konvertere besøkende til leads.

Husk at folk flest som besøker nettstedet ditt er ute etter mer informasjon. Ved at du tilbyr besøkende nyttig innhold i form av guider, sjekklister, eller webinarer i bytte mot kontaktinformasjonen deres, så kan du fortsette å kommunisere med hvert enkelt prospekt over f.eks. e-post.

Du ønsker å fjerne alle distraksjoner og unødvendige detaljer som han hindre besøkende i å konvertere. Hold derfor fokus på å overbevise kundene til å gjøre akkurat det du ønsker at de skal gjøre.

Teksten på en landingsside må derfor være kort og konsis. Samtidig må teksten du bruker fange interessen til leseren raskt. Husk også å ha et bilde av det du tilbyr, enten det er en e-bok, en sjekkliste o.l.

En ryddig landingsside inneholder bare ting som er nødvendige for å forme leserens beslutning om å fylle inn skjemaet på landingssiden.

Alt annet er bare en distraksjon som kan føre til at besøkende glemmer hvorfor de har valgte å besøke siden din i første omgang!

Nøkkelen til å lage en landingsside som er konverterer er å forsikre seg om at din landingsside inneholder absolutt alt det nødvendige som skal til for å overbevise leseren om å fullføre handlingen du ønsker, men at landingssiden ikke inneholder unødvendig eller overflødig informasjon.

En landingsside er ikke stedet for å inkludere en lenke tilbake til din mest populære bloggartikkel eller å fylle opp siden med grafikske elementer som egentlig ikke har noe med landingssiden å gjøre. Gjør det enkelt!  

Resultatene du kan forvente av en landingsside vs. en hjemmeside kan ha en stor innvirkning på din bunnlinje. Svært gode landingssider konverterer gjerne 40-60% av besøkende. Det betyr at du kan generere 40-60 leads per 100 besøkende. Det kan det bli mange kunder av over tid!

 Landingsside vs. hjemmeside: Viktige forskjeller

Når det gjelder forskjellen på landingssider og hjemmesiden din, så vil du se flere viktige forskjeller. De tjener ikke de samme funksjonene, og du bør aldri forvirre en landingsside med hjemmesiden.

Disse punktene kan fungere som en nyttig huskeliste:

1) Landingssiden har kun ett formål (som å generere flere leads). Hjemmeside tjener mange formål samtidig.

2) Landingssidene må være kort og konsis, uten unødvendig informasjon. Hjemmesider bør være ryddige, men samtidig gi flere typer informasjon til kundene.

3) Hjemmesiden skal koble besøkende med mer relevant informasjon. Landingssider konverterer besøkende til leads. 

4) Hjemmesider har en rekke forskjellige navigasjonselementer. Landingssider derimot, fjerner nesten alt av navigasjon

5) Hjemmesider inneholder kontaktinformasjon. Landingssider gjør vanligvis ikke det.

6) Hjemmesider bør være ditt primære kontaktpunkt når du legger til informasjon om nettstedet. Landingssider er vanligvis utviklet for bestemte handlinger, og bør bare brukes når disse handlingene er hensiktsmessige og basert på hvor kunden kommer fra.

Landingssidene og hjemmesiden din spiller en like viktig rolle i utviklingen av nettstedet ditt. Det er imidlertid svært viktig å skille mellom de to og vite hva de begge gjør. Som et resultat av dette vil du se at du ligger mye bedre an til å få det svaret du ønsker av kundene dine.

Hvis du ønsker å tiltrekke og konvertere flere kvalifiserte leads for din virksomhet, så kan en effektiv hjemmeside kombinert med gode landingssider være det smarteste stedet å begynne.

Hvis du allerede bruker landingssider, så kan du øke konverteringsraten raskt ved å justere elementer som overskrift, redusere lengden på skjemaet, tekst, bilde og selve innholdstilbudet.