<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=852138901570630&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Landingsside vs. hjemmeside - hva er forskjellen?

Hver side på ditt nettsted har en bestemt funksjon. Du har brukt mye tid og krefter på å organisere nettstedet ditt, slik at det er nyttig for besøkende, og at de er i stand til raskt å finne informasjon de trenger mest, men sannsynligvis har du ikke fått de resultatene du håpet på. Her kommer landingssider inn i bildet.

Landingsside vs. hjemmeside 

Hjemmesiden din er den første siden som besøkende kommer til når de skriver inn adressen til din nettadresse direkte. Det er en generell forside som viser dem hva besøkende kan forvente fra din virksomhet. En landingsside er imidlertid den første siden som besøkende kommer til når de f.eks. klikker på en knapp eller et bilde for å laste ned innhold som en rapport, guide, sjekkliste eller for å melde seg på et webinar.

LAST NED: En introduksjon til vekstdrevet webdesign

Der en hjemmeside er utformet for å gi mye informasjon og tillate enkel navigering til hvor som helst på siden, har landingssiden vanligvis et spesifikt formål: å konvertere besøkende til  leads ved at besøkende ved at fyller inn et skjema i bytte mot nyttig innhold.

Hva inneholder en god hjemmeside?
Folk flest er svært raske med å vurdere om ditt nettsted inneholder informasjonen de ønsker. Din hjemmeside må kunne formidle hvordan din virksomhet kan løse deres utfordringer, vise hvordan du skiller deg ut fra konkurrentene, og gi dem det neste steget i kundereisen. Hjemmesiden må med andre ord handle om dem, ikke deg selv.

Besøkende til hjemmesiden bruker vanligvis mindre enn ti sekunder på den før de fortsetter å bla gjennom nettstedet eller bestemmer seg for å forlate den. Det betyr at ditt nettsted må være utformet med tanke på å tiltrekke kundenes oppmerksomhet. Dette kan være:

 • Å bruke riktig ordbruk for å presentere fordelene som produktene eller tjenestene du tilbyr besøkende.
 • Gi en omfattende oversikt over akkurat hva din bedrift gjør. Hjemmesiden bør ikke være vag!
 • Hvis besøkende ikke raskt kan si nøyaktig hva din bedrift selger eller hvilke tjenester du tilbyr, kan de velge å gå til en konkurrent som de vet vil møte deres behov i stedet.
 • Tilby muligheter til å opprette kontakt med deg på andre plattformer: sosiale medier, din e-postliste og mer.
 • Henvise besøkende til innholdssider og landingssider som vil gi dem mer informasjon om ting de trenger å vite.

Når besøkende kommer til hjemmesiden din, søker de mer informasjon om din virksomhet. De fleste som kommer til din hjemmeside er ikke klare for et kjøp, en produktdemonstrasjon eller en konsultasjon. Besøkende ønsker heller å konsumere informativ innhold som er direkte knyttet til problemet de opplever, og løsningen du tilbyr.

eksempel-hjemmeside.png

Et eksempel på en hjemmeside

De kan være på utkikk etter en rekke lenker på siden din, og du må forsikre deg om at de kommer til disse på en enkel måte. Hjemmesiden bør inneholde alle viktige, permanente lenker på nettstedet ditt, fra tilgang til bloggen din, produkter, tjenester, kontaktinformasjon, kundehistorier og mer.

Skap landingssider som konverterer

Landingssider, i motsetning til hjemmesider, har kun ett konkret formål. I B2B-sammenheng er som regel formålet med en landingsside å konvertere besøkende til leads. Husk at folk flest som besøker nettstedet ditt er ute etter mer informasjon, og ved å tilby nyttig innhold i form av guider, sjekklister, webinarer og mer, så kan du fortsette å kommunisere med hvert enkelt prospekt over f.eks. e-post.

Du ønsker å fjerne alle distraksjoner og unødvendige detaljer som han hindre besøkende i å konvertere. I stedet, hold fokus på å overbevise kundene til å gjøre akkurat det du ønsker at de skal gjøre. Teksten på en landingsside må derfor være kort og konsis. Samtidig må teksten du bruker fange interessen til leseren raskt. Husk også å ha et bilde av det du tilbyr, enten det er en e-bok, en sjekkliste o.l.

LAST NED: En introduksjon til vekstdrevet webdesign

En ryddig landingsside inneholder bare ting som er nødvendige for å forme leserens beslutning om å fylle inn skjemaet på landingssiden. Alt annet er bare en distraksjon som kan føre til at besøkende glemmer hvorfor de har valgte å besøke siden din i første omgang!

eksempel-landingsside.png

Et eksempel på en landingsside

Nøkkelen til å lage en landingsside som er konverterer er å forsikre seg om at din landingsside inneholder absolutt alt det nødvendige som skal til for å overbevise leseren om å fullføre handlingen du leter etter, men at den ikke inneholder noe ekstra eller unødvendig.

Dette er ikke stedet for å inkludere en lenke tilbake til din mest populære bloggartikkel, eller å fylle opp siden med grafikske elementer som egentlig ikke har noe med landingssiden å gjøre. I stedet, gjør det enkelt!  

Resultatene du kan forvente av en landingsside vs. en hjemmeside kan ha en stor innvirkning på din bunnlinje. Svært gode landingssider konverterer gjerne 40-60% av besøkende. Det betyr at du kan generere 40-60 leads per 100 besøkende. Det kan det bli mange kunder av over tid!

 

Landingsside vs. hjemmeside: Viktige forskjeller

Når det gjelder forskjellen på landingssider og hjemmesiden din, så vil du se flere viktige forskjeller. De tjener ikke de samme funksjonene, og du bør aldri forvirre en landingsside med hjemmesiden.

Disse punktene kan fungere som en nyttig huskeliste:

 • Landingssiden har kun ett formål (som å generere flere leads). Hjemmesiden derimot, tjener mange formål samtidig.
 • Landingssidene må være kort og konsis, uten unødvendig informasjon.
 • Hjemmesider bør være ryddige, men samtidig gi flere typer informasjon til kundene.
 • Hjemmesiden skal koble besøkende med mer nytting informasjon. Landingssider konverterer besøkende til leads. 
 • Hjemmesider har en rekke forskjellige navigasjonselementer. Landingssider derimot, fjerner nesten alt av navigasjon
 • Hjemmesider inneholder kontaktinformasjon. Landingssider gjør vanligvis ikke det.

Hjemmesider bør være ditt primære kontaktpunkt når du legger til informasjon om nettstedet. Landingssider er vanligvis utviklet for bestemte handlinger, og bør bare brukes når disse handlingene er hensiktsmessige og basert på hvor kunden kommer fra.

LAST NED: En introduksjon til vekstdrevet webdesign

Landingssidene og hjemmesiden din spiller en like viktig rolle i utviklingen av nettstedet ditt. Det er imidlertid svært viktig å skille mellom de to og vite hva de begge gjør. Som et resultat av dette vil du se at du ligger mye bedre an til å få det svaret du ønsker av kundene dine.

Hvis du ønsker å tiltrekke og konvertere flere kvalifiserte leads for din virksomhet, så kan en effektiv hjemmeside kombinert med gode landingssider være det smarteste stedet å begynne. Se på ditt eksisterende nettsted for å identifisere artikler og sider der du kan legge inn tilbud om innholdtilbud. Hvis du allerede bruker landingssider, så kan du øke konverteringsraten raskt ved å justere elementer som overskrift, redusere lengden på skjemaet, tekst, bilde og selve innholdstilbudet.

Thorstein Nordby

Thorstein Nordby er grunnlegger og daglig leder i Nettly. Han står bak planlegging av mange av kampanjene til Nettly, og er også ansvarlig for de mer tekniske aspektene hos Nettly. Knytt kontakt med ham på LinkedIn, eller på twitter @ThorsteinNordby