<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=852138901570630&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

13 konkrete steg til eksplosiv økning i organisk trafikk fra Google

Thorstein Nordby
av Thorstein Nordby | 27/01/2017

  Del

De bedriftene som lykkes med å komme øverst i Google gjør noen konkrete ting riktig. Selv om mange forstår verdien av å ha en høy organisk plassering i en søkemotor som Google, så er det få som er klar over hvilke konkrete steg som kreves for å komme øverst i søkeresultatene.

 

En god side som er optimalisert for søk vil ikke bare gi din virksomhet økt verdifull organisk trafikk, men vil være en kilde for kvalifiserte leads og betalende kunder. 

 

Samtidig som virksomheter har fått øynene opp for verdien av organisk søk, så har også Google lansert en rekke oppdateringer de siste årene som har gjort det vanskeligere enn noen gang å manipulere søkeresultatene og jukse seg til en topplassering i Google.

 

Dette er likevel positivt for oss som ønsker å spille etter reglene. Organisk søk har blitt mer konkurranseutsatt enn noen gang, men dette tvinger oss til å heve standarden på kvaliteten på innholdet vi produserer.  

 

I dag må vi investere tid å skape bedre innhold, bedre kundeopplevelser og tekniske gode sider for å fortjene topplasseringen i søkeresultatene. Men hvilke konkrete steg er nødvendig for å oppnå dette?

 

Forstå hva Google ønsker

Før du begynner å optimalisere ditt nettsted for søkemotorer, så er det viktig å forstå Google sine egne motiver og ønsker.

 

 • 1) De ønsker å øke sin egen omsetning gjennom annonseinntekter
 • 2) De vil gi søkeren de mest relevante og populære resultatene
 • 3) De ønsker å holde søkere på sin plattform (slik at de kan øke sine annonseinntekter)

For å sørge for at søkere får de mest relevante søkeresultatene, så er det i hovedsak to kategorier vi kan fokusere på for å gjøre nettsiden mer synlig.

 

1) On-page SEO

Dette innebærer faktorer på ditt nettsted som tekst, bilder, innlastingstid, struktur, søkeord i sidetitler, metabeskrivelser o.l.

 

2) Off-page SEO

Off-page SEO er aktiviteter du gjør "utenfor" ditt eget nettsted for å øke nettstedets organiske plassering i søkeresultatene. Gode eksempler på å utføre off-page SEO er å skrive gjesteartikler på andre nettsteder eller promotere innhold på ditt nettsted på eksterne sider.

 

1) Sjekk Google Search Console

For deg som ønsker økt synlighet i Google, så har du en av de kraftigste verktøyene tilgjengelig helt gratis. Dette verktøyet er obligatorisk for å kunne gjennomføre SEO.

 

Dette verktøyet heter Google Search Console. Formålet med Google Search Console er å identifisere feil og mangler med ditt nettsted. Samtidig gir verktøyet deg klare steg for hvordan du kan løse eventuelle problemer.

 

google-search-console.png

Google Search Console lar deg se ditt nettsted slik Google ser det. Her kan du få varslinger om viktig informasjon som:

 

 • 404-feil (side ikke funnet)
 • Server-feil
 • Manglende tilgang på sider
 • Hvilke søkeord nettsted rangerer for
 • Hvilke domener som lenker til ditt nettsted

 

Google Search Console kan installeres svært raskt på ditt nettsted, og du kan innen noen få timer avdekke eventuelle kritiske feil og mangler på ditt nettsted som hindrer at nettstedet ditt når toppen i søkemotorene. 

 

2) Sjekk Google Analytics

Det er kritisk å måle effekten av dine markedsføringstiltak.  Du kan ikke bare se at du rangerer på topp 10 på utvalgte søkeord og være fornøyd med det.

 

Ved å bruke et verktøy som Google Analytics kan du se hvordan tid og penger investert i SEO faktisk påvirker virksomhetens bunnlinje. Google Analytics lar deg identifisere trender og problemer ved hjelp av kvantitativ data fra ditt nettsted.

 

google-analytics.png

 

Med Google Analytics kan du:


 • Sette opp konverteringsmål
 • Se hvilke trafikkilder som gir mest trafikk
 • Måle kvaliteten på trafikk fra organisk søk
 • Identifisere sider som laster inn tregt
 • Hvilke sider som presterer best og dårligst i organisk søk
 • Sjekke antall destinasjonssider og hvilke som mottar mye eller lite trafikk  

 

Google Analytics er et verdifullt verktøy for deg som ønsker økt synlighet. Dette analyseverktøyet lar deg observere endringer i trafikk du får fra organisk søk. Hvis du ser store avvik eller endringer i trafikken, så lar Google Analytics deg grave dypere og enkelt avdekke årsaken.

 

3) Sjekk ditt nettsted i Google-indeksen

Denne enkle sjekken lar deg få en oversikt over alle sider på ditt domene som er indeksert av Google. Slik gjør du det:

 1. 1) Gå til google.no
 2. 2) I søkefeltet skriver du inn følgende: site:www.dittdomene.no
 3. 3) Skriv ned antallet indekserte sider
 4. 4) Noter om forsiden kommer opp først eller ikke

google-indeks.png 

 

Se etter følgende informasjon:


 • Hvor mange sider som er indeksert? Er det høyere eller lavere enn forventet?
 • Er det noen sider som ser ut som spam?
 • Er det noen sider som mangler?
 • Er det sider med lav verdi som kan slettes?

 

Ved å gjennomføre denne sjekken kan du raskt finne ut om det er noen alvorlige feil som kan forårsake lite trafikk til ditt nettsted. Det er svært viktig at du får fjernet sider som ikke bør være indeksert i Google.

 

I et tilfelle gjorde vi denne testen for en kunde, og avdekket at deres side hadde blitt hacket. Hackeren hadde deretter lagt inn en rekke produktsider for viagra o.l. uten at dette hadde blitt fanget opp. Dette var naturligvis en stor årsak til at de ikke fikk noe trafikk til sitt nettsted.

 

4) Sjekk robots.txt

Det er noen sider du ikke ønsker at verken Google eller søkere skal finne. Det er derfor vi har en fil som heter ”robots.txt”. Robots.txt er en enkel tekstfil som inneholder instruksjoner for hvordan søkemotorer skal gjennomsøke og indeksere et nettsted.

 

robots txt.png

 

I noen tilfeller kan årsaken til lite organisk trafikk være at robots.txt hindrer Google i å indeksere deler av ditt nettsted. Gjennomfør derfor denne enkle sjekken for å sikre at dette ikke er tilfellet:

 

 1. 1) Skriv inn ditt nettsted i adressefeltet
 2. 2) Legg til /robots.txt etter domenet
 3. Se etter sider som eventuelt blir hindret i å bli indeksert som skal være indeksert

 

5) Fjern overflødige sider fra ditt nettsted

Du har sikkert hørt begrepet ”content is king”. Innhold er tross alt drivstoffet til våre digitale markedsføringskampanjer. Innholdet vi lager limer sammen taktikker og kanaler til en helhetlig kundereise som tiltrekker besøkende, genererer leads og hjelper oss å lukke flere kunder.

 

Dessverre er det ikke bare fordeler ved å produsere mye innhold. Norske virksomheter har investert mer ressurser i innholdsproduksjon enn noen gang før. Samtidig ser vi at kvaliteten på innholdet går på bekostning av kvantitet.

”Innhold” omfatter også langt mer enn bloggartikler, videoer eller innlegg i sosiale medier. Ditt nettsted kan bestå av innhold som:


 • Produktsider
 • Informasjon om tjenester
 • Kategorisider
 • Arkivsider
 • Mikrosider
 • Landingssider
 • Sub-domener
 • Sesongbaserte sider

 

Det sier seg selv at et nettsted over tid vil ”legge på seg” sider som har lav relevans eller verdi for besøkende. Dødvekt, med andre ord. Med sider som er dødvekt mener jeg:

 

 • Kvaliteten på innholdet er lavt og lite verdifullt for leserne
 • Innholdet er for kort til å gi et tilfredsstillende svar til søkeren
 • Sider som får minimalt med organisk trafikk

 

Google vektlegger kvaliteten på innholdet langt mer enn før. Samtidig ser vi at sider av lav verdi som ikke resonnerer med tenkt målgruppe får minimalt med engasjement. Realiteten er at for mye dårlig innhold indeksert på ditt nettsted kan være svært negativt for din virksomhet. Et av de første stegene du bør gå gjennom hvis du har et ønske om mer organisk trafikk er å identifisere, konsolidere eller slette de sidene som faller under kategorien ”dødvekt”.

 

Ved å gå gjennom ditt nettsted kan du identifisere hvilke sider som:

 

 • Har liten verdi for dine lesere og kunder
 • Er utdatert eller inneholder feil informasjon
 • Ikke representerer din merkevare eller ditt budskap
 • Kan konsolideres med andre sider

  

6) Identifiser relevante emner og søkeord

Virksomheter har i lang tid brukt spørreundersøkelser og intervjuer for å forstå bedre hvilke interesser og behov en målgruppe har. I dag har vi derimot en utrolig mengde verktøy som gir oss verdifull og kvantifiserbar data om hvilke ord og emner folk søker etter.

 

Vi kan si at emne- og søkeordsanalyse er den moderne formen for markedsundersøkelse. 

 

Uavhengig om du bruker gratis eller betalte verktøy, så er det enklere enn noen gang å kartlegge søkeordene din målgruppe ønsker å lære mer om. Samtidig må du være bevisst på at du ikke kun må fokusere på enkelte søkeord.

 

Det er ikke bare å finne de fem søkeordene med høyest søkevolum og plassere disse på så mange steder på nettstedet ditt som overhodet mulig. I dag handler det mer om å gruppere søkeord inn i ulike emner eller temaer som ditt publikum ønsker å lære mer om.

Google ønsker å vise de mest relevante resultatene. Ideelt skal søkeresultatet gi det beste mulige svaret slik at søkerne lærer seg noe nytt. Når Google prøver å finne dette resultatet, så ser de etter sider som signaliserer at innholdet er verdifullt, omfattende og pålitelig.

En side som klarer å vise dette har autoritet i en søkemotor, og det er her godt innhold spiller en viktig rolle. Du ønsker at ditt nettsted rangerer for relevante søkeord som er relatert til din bransje, produkter og tjenester, men istedenfor å kun fokusere på enkelte søkeord, så er det i dag viktigere å fokusere på et helt emne.

Du kan se på et søkeord som en nisje, og du ønsker at ditt nettsted skal være den beste informasjonskilden for en rekke nisjer relatert til dine produkter og tjenester. For oss i Nettly vil hovedkategoriene vi skriver om være f.eks. SEO og inbound marketing. Da er ulike nisjer innen SEO f.eks.


 • SEO-verktøy
 • Lenkebygging
 • On-page SEO
 • Off-page SEO
 • Sosiale medier
 • Webdesign
 • Innholdsmarkedsføring

 

Vi vet at Google har blitt langt flinkere til å se sammenheng mellom ord og setninger enn før. Google kan forstå synonymer og variasjoner av et ord, og det er ikke lenger like viktig at du bruker de eksakte søkeordene med høyest søkevolum for å få mest organisk trafikk.

 

Det handler med andre ord om å dekke de emnene du ønsker å være en autoritet på ved å produsere omfattende og faglig godt innhold som svarer på søkerens spørsmål, og som ideelt lærer dem noe de ikke visste fra før.


7) Strukturer innholdet ditt med en SEO-silo

Google foretrekker et nettsted som er strukturert på en måte der innholdet er organisert etter bestemte emner. En klar struktur over lenker, emner og søkeord gjør det enkelt for Google å forstå hva din side handler om. Dessverre består svært mange nettsteder ofte av en rekke ulike sider og artikler uten noe sentralt tema. 

 

seo-silo-google.png

 

Et nettsted som er organisert etter spesifikke temaer vil sannsynligvis dekke søkerens behov langt bedre enn et nettsted som består av en rekke sider og artikler som ikke henger sammen.

 

Her kommer et viktig begrep inn: intern lenking. En intern lenke er enkelt og greit når du lenker en intern nettside med en annen. Intern lenking har mange fordeler med tanke på økt synlighet:

 

 • Nettstedet ditt blir enklere å indeksere
 • Indekseringen vil gå raskere
 • Du gjør gammelt innhold tilgjengelig for nye besøkende
 • Intern lenking gjør siden mer brukervennlig

 

Det å skape en SEO-silo er en enkel og effektiv måte å gjøre ditt nettsted mer relevant og synlig i Google.


8) Skriv engasjerende metabeskrivelser

En metabeskrivelse høres en smule komplisert ut, men du ser dem hver gang du bruker en søkemotor som Google:

 

metabeskrivelse-371099-edited.png

 

En metabeskrivelse er det korte utdraget av tekst du ser under de blå og grønne lenkene i søkeresultatene, eller teksten som kommer automatisk når du deler innhold i sosiale medier.

 

Selv om en metabeskrivelse ikke har en direkte innvirkning på søkeresultatene, så spiller denne korte teksten en viktig rolle i å overbevise søkere om å trykke seg gjennom til nettopp ditt nettsted. 

 

Etter hvert som en person går nedover søkeresultatene, så reduseres også prosenten av personer som klikker seg gjennom (klikkprosenten går ned).

Hvis dine nettsider er på den nedre delen av søkeresultatet, så blir det å skrive en tekst som fanger søkeres oppmerksomhet svært viktig. Sørg derfor for at teksten du skriver i en metabeskrivelse gir søkere riktig informasjon til riktig tid.

 

Ikke bare vil en god metabeskrivelse øke antall klikk. Hvis du ikke bruker en metabeskrivelse, så kan du risikere at plattformen du publiserer på bare trekker ut den første setningen i paragrafen.

 

Metabeskrivelser er ofte noe mange overser. Sørg derfor for at du skriver engasjerende metabeskrivelser som fanger interessen til potensielle kunder og får dem til å trykke seg til ditt nettsted.

 

9) Reduser lastetiden på ditt nettsted

Innlastingstid er tiden det tar å laste inn og vise alt innholdet på en nettside. Vi kan trygt si at en raskere side er bedre for både besøkende og søkemotor.

Det er ikke ofte Google kommer ut offentlig og sier hvilke faktorer som påvirker algoritmen, men allerede i 2010 kunngjorde de at lastetid var en faktor som ville ha en innvirkning på søkeresultatene. En side som laster raskt vil ha flere fornøyde og engasjerte brukere som bruker mer tid på siden.

 

hubspot-website-grader.pngHubSpot Website Grader

Standarden for en rask side i dag har en innlastingstid på mellom 1-3 sekunder. Det er flere måter å teste lengden på innlastingstiden på ditt nettsted, og deretter få konkrete steg for å redusere denne:

 

 

Disse verktøyene kan gi deg innsikt i hvordan ditt nettsted presterer, og du får konkrete tilbakemeldinger på hvilke forbedringer du kan gjøre for å oppnå bedre organiske plasseringer. 

 

10) Paginering av blogg

Paginering hva for noe?

 

Paginering er enkelt og greit en måte å fordele innhold på over flere sider og lenke mellom disse for enklere navigering. Paginering gjør din nettside og blogg mer brukervennlig ved å skape en arkitektur som er enkel å navigere seg gjennom.

 

God og enkel navigasjon er viktig, enten det er snakk om mennesker eller Googlebot sin egen ”crawler” som indekserer hver side på nettstedet ditt. 

La oss ta en bedriftsblogg med 100 bloggartikler som et eksempel.

 

I veldig mange tilfeller har virksomheter knapper for ”Neste” og ”Forrige” som hjelper besøkende å navigere seg gjennom innholdet. Hvis bedriftsbloggen har en forside med 10 artikler, så må du trykke deg gjennom flere sider for å finne artikkelen du ønsker.

 

Snakk om dårlig brukeropplevelse!

 

Problemet her er at hver gang Googlebot følger en lenke, så vil den gå et steg dypere inn i nettstedets arkitektur. Ikke bare vil sider som er plassert lengre vekke fra ditt domene ha lavere autoritet, men du risikerer at noen viktige sider ikke blir indeksert overhodet.

 

En bedre løsning er å fordele de 100 artiklene på 10 sider, deretter lenke direkte til hver side slik at dette innholdet alltid er enkelt tilgjengelig.

paginering-blogg.png

For bedriftsblogger er det ideelt å bruke nummererte sider som gjør det enkelt for både søkere og Google å navigere seg gjennom innholdet. Dette skaper en bedre brukeropplevelse samtidig som det er langt enklere for Googlebot å indeksere alle dine verdifulle sider.

 

11) Bygg lenker fra nettsteder med høy relevans og autoritet

Den faktoren som har definitivt størst innvirkning på søkeresultatene er antallet kvalitative og relevante lenker som går til ditt nettsted.  Hvis du hadde en blogg om søkemotoroptimalisering, så ville det vært svært relevant med lenker fra sider som omhandlet relaterte temaer som innholdsmarkedsføring, sosiale medier o.l. 

 

Hvis denne bloggen derimot hadde en rekke lenker fra nettsteder som omhandlet trening og helse, så hadde disse lenkene hatt minimal effekt på autoriteten til SEO-bloggen.

 

I verste fall kunne dette skapt en negativ effekt og forårsaket tap av organiske rangeringer i Google. Når andre nettsteder som er relevante lenker til ditt nettsted, så signaliserer dette til Google at nettstedet ditt er av høy kvalitet.

 

Søkemotoroptimalisering er med andre ord litt som en popularitetskonkurranse. En av de faktorene som har høyest effekt på organiske plasseringer er kvaliteten og antallet lenker som kommer fra andre nettsteder til ditt nettsted.

Husk at ikke alle lenker er skapt likt. Du må sørge for at de nettstedene som lenker til deg er relevante for de emnene du selv skriver om.

 

backlinks-moz.png

 

Hvis du er et regnskapskontor kan du for eksempel skrive gjesteartikler på de ulike bloggene til leverandører av regnskapsprogrammer. Samtidig må du unngå å tiltrekke deg lenker fra sider som har null relevans.

 

For å sjekke hvem som lenker til deg i dag kan du sjekke dette i Google Search Console (som du bør installere med en gang!). Slik gjør du det:

Logg inn i Google Search Console > Søketrafikk > Linker til nettstedet ditt.

 

Hvis du ønsker å se hvor konkurrentene dine får lenker fra, så kan du sjekke det ved hjelp av Moz Open Site Explorer. Legg inn konkurrentens URL og trykk på inbound links for å se potensielle muligheter for å skrive gjesteartikler o.l. som gir deg lenker til ditt nettsted.

 

12) Installer et SSL-sertifikat

I 2014 lanserte Google et initiativ de kalte for HTTPS Everywhere. Dette initiativet ble startet for at flere virksomheter skulle implementere et SSL-sertifikat for sine nettsteder.

 

Hva er SSL spør du?

 

SSL står for Secure Sockets Layer, og er standarden for å sikre og kryptere informasjon mellom nettleser og en server. Et typisk eksempel er at du som forbruker kjøper varer fra en nettbutikk. Nettbutikken er serveren, og enheten du bruker er klienten. Et SSL-sertifikat bidrar med andre ord til å trygt sende informasjon som du ikke ønsker å dele (bankinformasjon, innloggingsinformasjon og liknende) mellom to parter.

 

SSL-sertifikat.png

Slik ser adressefeltet i din nettleser ut når et nettsted har SSL-sertifikat

 

Når informasjon utveksles mellom en nettleser og en server, så sendes denne informasjonen gjerne i klartekst. Dette gjør deg og din virksomhet svært sårbar for angrep fra personer som ønsker å ha tak i din informasjon.

 

Ikke bare er SSL en måte å kryptere informasjonen mellom server og klient. Det sikrer også at vi besøker et ekte nettsted og ikke et falskt nettsted (en av favoritt-taktikkene til hackere).

 

Google har som intensjon å gjøre internett mer trygt, og har gått ut offentlig og sagt at SSL nå er en faktor som påvirker virksomheters rangering i søkemotoren.

 

Merk at SSL er fortsatt en mindre viktig påvirkningsfaktor på organiske rangeringer. Du kommer ikke til å oppleve å bytte til SSL og komme rett på plass 1 i Google. Samtidig er det gjort flere studier som viser at SSL har en moderat korrelasjon med høye organiske rangeringer.

 

Uavhengig av hvor mye et SSL-sertifikat påvirker søkeresultatene, så tror vi at Google kommer til å vektlegge SSL i større grad i fremtiden. Hvis du da har et nettsted uten SSL-sertifikat, så kan det være fornuftig å oppsøke din leverandør av domene og webhotell for å gå over til SSL-protokollen.

 

13) Produser omfattende faginnhold på 1500-2000 ord eller mer

Hva den ideelle lengden på en bloggartikkel bør være er det mange meninger om. Når det kommer til å rangere øverst i søkeresultatene er statistikken svært tydelig:

Du må skrive lengre og mer omfattende artikler enn konkurrentene.

Hvorfor lengre innhold presterer bedre er uklart. Det kan være fordi det er mer innhold i form av bilder og ord som gjør siden mer relevant, eller det kan være at siden får høyere engasjement og delinger i sosiale medier.

Poenget er uansett at dine kunder setter høyere krav enn noen gang til virksomheter når de søker på nett. De ønsker å kunne finne svarene på spørsmålene de stiller i et søk, de stiller mer spesifikke spørsmål, og de forventer at Google vil gi dem svaret.

Det å investere i å produsere mer omfattende innhold gir også mening når det kommer til tid og kostnader. Ved å produsere omfattende faginnhold som virkelig går i dybden på et emne, så vil du ha en verdifull ressurs på nettstedet som kontinuerlig vil gi din virksomhet trafikk og leads langt fram i tid.

I tillegg vil omfattende innhold styrke din posisjon som fagekspert, og innholdet kan gjenbrukes i andre formater som i et webinar eller en infografikk. Vår anbefaling er derfor at du setter deg som mål å skrive artikler som er på minst 1500 til 2000 ord. Disse artiklene kan omhandle grunnleggende spørsmål som "Hva er..?", "Hva koster..?" osv. 

 

Konklusjon

Ikke glem at SEO er en del av en helhetlig strategi.

Hvis du har et ønske om økt organisk trafikk, så må du likevel se på SEO som en liten, men svært viktig del av en større digital strategi. Virksomhetens strategi for søkemotoroptimalisering må henge sammen med deres konverteringsstrategi, innholdsstrategi, sosiale medier og nettsted.

 

Her er tre områder du må fokusere på:

 

1) Sørg for at ditt nettsted er samlet rundt et eller flere konkrete temaer. Innholdet du og dine kollegaer produserer må være langt bedre enn hva konkurrentene publiserer. Unngå å skrive om for mange varierende temaer, og fokuser heller på å bygge autoritet rundt de emnene som er relatert til de produktene og tjenestene dere selger.

 

2) Utfør tekniske oppgraderinger som å installere et SSL-sertifikat, redusere innlastingstid, utfør intern lenking, identifiser de mest relevante søkeordene og skriv gode metabeskrivelser. 

 

3) Publiser jevnt og ofte innhold som svarer på vanlige spørsmål, bruk mer bilder og video, og skap ressurser som vil være nyttige i lang tid fremover. Produser gjerne en svært omfattende artikkel på 1500-2000 ord om et emne, og suppler deretter med kortere artikler, bilder og videoer relatert til dette hovedtemaet.

 

SEO er ikke noe du gjør uavhengig av andre deler av din tilstedeværelse på nett. Når du har alle disse delene samstemte, så vil du oppleve både økt organisk trafikk, flere kvalifiserte leads og en økning i kunder. 

Topics: Søkemotoroptimalisering

Ønsker du å diskutere inbound marketing med oss? La oss starte

Klikk på knappen under for å avtale en tid for et møte.

AVTAL MØTE